Michel Paré & Arne Van Coillie Trio Jazz @ De Ploeg De Ploeg Diepenbeek (24-02-2022) report & photo credits: Freddie info club: De Ploeg info organisatie: Jazz in Hasselt info band: Arne Van Coillie Trio (special guest: Michel Paré) © Rootsville 2022 |
---|
"Jazz in Hasselt" is een vzw die zich belangeloos inzet om jazzmuziek te promoten in de Limburgse hoofdstad Hasselt en kwam te ontstaan na het stopzetten van "Jazzclub The Mood". Reddende engel was toen Arne Van Coillie die destijds als jazzmuzikant het niet kon aanzien dat jazz zou gaan wegkwijnen in Limburg.
Het Corona tijdperk kunnen we nu stilaan opzij gaan schuiven en zo komen ook de jazz optredens terug in de spotlights te staan. Eén van de vaste ankers voor de Corona-era was zeker en vast "De Ploeg" in Diepenbeek alwaar ooit, onder het alom wakend oog van, jawel, Arne Van Coillie het project "Big Bottle Jazz" kwam te ontstaan. Nu, na die twee culturele rampjaren, wordt de jazz tout court evenwel nieuw leven in geblazen, dit simpel weg onder de noemer "Jazz @ De Ploeg".
Het concept is en blijft nog steeds hetzelfde, het "Arne Van Coillie Trio" dit aangevuld met een gastmuzikant. Vanavond is die niemand minder dan trompettist "Michel Paré". Michel Paré studeerde zowel aan het Koninklijk Conservatorium te Luik en Brussel. Hij is tevens docent jazz-trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel en hoogleraar aan de muziekacademie van Evere. Het "Arne Van Coillie Trio" bestaat vanavond uit Arne Van Coillie (piano), Flor Van Leugenhaeghe (contrabas) Vanavond staat vaste drummer van het trio, Gert Jan Dreessen, even aan de kant en worden de grooves verzorgd door Lieven Venken, een jazzdrummer met humor, dat komt steeds goed. Lieven Venken studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven. Eerst klassieke viool en percussie en dan stapte hij over naar de jazzafdeling waar hij onder andere les kreeg van Dré Pallemaerts. Na zijn studies in 1999 werd hij snel een zeer actieve drummer in de Belgische jazz-scène. Aan het fornuis en de tap staan ook nog steeds Marjan en Kris ;-)
Op het menu vinden we vanavond een 10-tal composities terug en opent het Quartet met "Airegin", een standard van Sonny Rollins de in 1954 leven werd ingeblazen door het "Miles Davis Quartet". Hier vanavond met uiterste precisie gebracht door "Michel Paré". Gewoontegetrouw krijgen we hierna de voorstelling van de muzikanten door Arne Van Coillie. Dat diezelfde Michel Paré een zwak heeft voor de composities van Wayne Shorter blijkt uit de volgende twee stukken "Footprints, uit het album "Adam's Apple" van 1966 en een stuk van diezelfde Wayne Shorter met "Skylark".
De afwisselend solo's van zowel Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas, Arne Van Coillie aan de black & white keys als de jazzgrooves van gastdrummer Lieven Venken ondersteunen ten volle de skills en nauwkeurigheid van Michel Paré op de trompet. We stelden het al dat Michel Paré zich volledig heeft verdiept in het werk van "Wayne Shorter". Deze Amerikaanse saxofonist en componist kwam later in zijn carrière ook bij Art Blakey's Jazz Messengers terecht en het kwintet van Miles Davis. Uit het gelijknamige album van Wayne Shorter uit 1966 krijgen we hier ook de titeltrack "Speak No Evil". Met op het einde van dit nummer een indrukwekkende precisie van trompettist Michel Paré.
Dat de Limburgse Art Blakey een statement zou maken bewees jazzdrummer Lieven met het afsluitende nummer van de eerste set. "Oleo", deze levendige "hard bop" compositie van "Sonny Rollins" deed de aanwezigen hier opleven om nog maar te zwijgen van het "Arne Van Coillie Quartet". Tijd voor een babbel, en die hield ik met Andres Liefsoens, onze Belgische reïncarnatie van Cal Tadjer op marimba en vibrafoon. Van hem hoorde ik dat ook "Jazz In Thals" stillaan gereanimeerd zal worden na Corona.
De master on the keys gepast in de lens krijgen is hier alles behalve evident, misschien moeten we aan Kris eens vragen deze toch wel in het oog springende en kunstzinnige "Yamaha" een ander plaatsje te geven. Gelukkig komen de subtiele aanraking van de ivoren toetsen crystal clear over tot bij de aanwezigen. Zeker ook op "Up Jumped Spring" van Freddie Hubbard, een stuk waarop Arne Van Coillie zijn improvisaties ten volle kan etaleren. In 1940 vloeide er uit de pen van componist Jimmy Van Heusden "Poladots and Moonbeans", hier vanavond deed Michel Paré ons zo aan "Chet Baker" denken, so we can dance under the stars now...
Rest er nog Flor Van Leugenhaeghe aan de contrabas in de spotlights te zetten. Van hem weten we dat hij tijdens het beroeren van de dikke snaren volledig in het stuk kan opgaan. Iets wat hij dan ook ten volle kan doen op Joe Henderson's "Recorda Me". Het nummer verscheen in 1963 op diens album "Page One". Deze Latin jazz standard brengt ook hier vanavond iedereen op deze "Jazz @ De Ploeg" in opperbeste stemming...